Ex Rio Area redevelopment

more info

/

Project type

residential

year

2015-ongoing

location

Paratico (BS)

facebooktwitterpinteresttumblr

In collaboration with: Beretta Associati

A former industrial factory located on the banks of the Oglio river and then converted into a residential complex becomes the occasion to design a system of relationships among architecture, landscape and human wellness.
The visual continuity with the Taxodi park and the Oglio river has get the project lead towards a typology of terraced residences, located along the inferior edge of the lot. All the apartments overlook the new garden, which will be restored and given back to the city after its recovery.

The openings and the entrances favor the perspectives. The water can be seen also from the new cycling lane, which runs along the southern edge of the area and it is framed by the façades of the new buildings.
A building brushing the water is the final part of the complex, evoking the memory of the pre-existent boatyard located in the same position: a model of overlapping houses, provided with a central shared space and a roof with garden.

Renderings: Giona Andreani / Scandurra Studio

Posted in residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*